HomeMatrassenBodemsBoxspringsDekbeddenKussensToebehorenGroothandel Contact

 


HOME   I   ONDERHOUD

ONDERHOUD   |   WASVOORSCHRIFT   |   GARANTIE


 

ONDERHOUD:

Matrassen:

Draaien en keren.
Om een zo gelijkmatig mogelijke belasting van het matras te bewerkstelligen, is het aan te raden het matras regelmatig om te draaien. Zowel van de bovenkant naar de onderkant als van de hoofdzijde naar de voetzijde. Ook onderling wisselen met uw partner is verstandig indien U twee gelijke matrassen heeft. Eens in de vier weken draaien en/of keren is voldoende. Dit rekt de levensduur van uw matras.
Luchten van matras.
Een goed geluchte kamer is zowel voor het slapen zelf als voor de matras zeer belangrijk. Te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12C) kunnen ertoe leiden dat, vooral op de veerlatten aan de onderzijde van de matras, vochtaanslag ontstaat. Dit gaat ten koste van het comfort en de levensduur van het matras. Er kunnen schimmelvlekken ontstaan, hetgeen niet onder de garantie valt. Aan de onderzijde gesloten bedden of verkeerd beddengoed, bijvoorbeeld niet of slecht luchtdoorlatend, verhogen het risico op schimmelvorming. We raden dan ook aan het matras dagelijks 's morgens te luchten, met opengeslagen beddengoed en indien mogelijk met open raam. Schuimrubber matrassen mogen niet aan het zonlicht blootgesteld worden.
Reinigen.
Matrassen niet kloppen of stofzuigen. Alleen met zachte borstel reinigen. Afneembare hoezen die bijvoorbeeld een scheerwollen afdekking hebben, mogen alleen chemisch gereinigd worden. Niet doorgestikte hoezen kunnen, tenzij anders aangegeven, in de wasmachine gewassen worden (tot 40C) met gesloten ritssluiting.

Bedbodems:
Een bedbodem behoeft niet veel onderhoud. Het luchten gaat samen met het luchten van het matras. Zorg voor een goede ventilatie onder de bodem. Een afgesloten bedombouw geeft te weinig ventilatie. Een slechte of versleten bodem benvloedt het comfort en de levensduur van het matras. Het is van belang dat U bij aanschaf van een matras ook over een passende bodem beschikt. In eerste instantie bepaald het matras het slaapcomfort. De verhouding ligt op 70% voor het matras en 30% voor de bodem.

Dekbedden:
Het belangrijkste punt van onderhoud is het dagelijks luchten van het dekbed. U kunt het dekbed beter niet blootstellen aan een t
e hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12C), daar dit de vezels in het dekbed kan beschadigen. Niet kloppen of stofzuigen, daar het de vezels in het dekbed kan beschadigen. Wassen kan alleen als het dekbed daarvoor geschikt is. Ook chemisch reinigen kan niet altijd. Bij het product op de website staat vermeld of het dekbed wasbaar is. Het is beter om niet p een donzen en/of wollen dekbed te gaan zitten en/of liggen, omdat dit het dons en wol kan beschadigen. Dekbedden die gewassen kunnen worden, dienen vr de eerste wasbeurt koud gewassen te worden. Dit voorkomt krimpen bij latere wasbeurten.

Kussens:
Het belangrijkste punt van onderhoud van een kussen is het dagelijks luchten. Verder gelden eigenlijk dezelfde adviezen als voor een dekbed. Wassen dient gedaan te worden volgens het wasvoorschrift op het kussen.


Textiel:

Tenzij anders vermeld op de verpakking, de eerste keer koud wassen (kraantemperatuur of minder dan 30C) volgens spoelprogramma in de wasmachine of een paar uur in, bij voorkeur stromend, koud water laten staan. De eerste keer niet in de wasdroger drogen. Bij bonte textiel eventueel een scheutje azijn toevoegen voor het inbranden van de kleur. Daarna wassen op 30-40C.
Uitleg wasvoorschrift symbolen.

 

------------------------------   top   ------------------------------

 

WASVOORSCHRIFT:

Dekbedden:

Alpine:
Het dekbed Alpine kan gewassen worden tot 60
C. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55C voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60C wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden, maar niet in de droogtrommel worden gedroogd. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen. Grote maten zoals 200 cm of 240 cm breed kunnen gezien het formaat het beste in een grote wasmachine gewassen worden. Een stomerij kan u hierbij helpen.
Everest:
Ook het dekbed Everest kan gewassen worden tot 60
C. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55C voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60C wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden, maar niet in de droogtrommel worden gedroogd. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen. Grote maten zoals 200 cm of 240 cm breed kunnen gezien het formaat het beste in een grote wasmachine gewassen worden. Een stomerij kan u hierbij helpen.
Arctic:
Het dekbed Arctic kan gewassen worden tot 60
C. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55C voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60C wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het drogen van dit dekbed duurt wat langer door de kleine microvezel. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden, maar niet in de droogtrommel worden gedroogd. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen. Grote maten zoals 200 cm of 240 cm breed kunnen gezien het formaat het beste in een grote wasmachine gewassen worden. Een stomerij kan u hierbij helpen.
Dons:
Een donzen dekbed kan wel gereinigd worden, maar we adviseren dit te laten doen door een stomerij die hiermee ervaring heeft. Het belangrijkste punten zijn dat het dekbed ruimte heeft in de wasmachine en goed gedroogd wordt. Zeker de grotere maten zoals 200 cm en 240 cm breed passen doorgaans niet in een normale wasmachine. Een stomerij heeft een speciaal programma voor natuurlijke vezels zoals wol en dons.
Katoen:
Een katoenen dekbed kan tot 60
C gewassen worden. Tegen huisstofmijt is 5 minuten op 55C voldoende. Het dekbed blijft het beste als u hem de eerste keer koud wast. Daarna kunt u hem gewoon tot 60C wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het dekbed mag gecentrifugeerd worden. Drogen in de droogtrommel kn wel, maar In tegenstelling tot veel advies van derden wordt drogen in de droogtrommel niet door ons geadviseerd omdat de vezel hierdoor kan beschadigen. Als het dekbed te snel wordt gedroogd, worden de vezels warm en breekbaar. Indien u het dekbed toch in een droogtrommel wilt drogen, gebruik dan een textielvriendelijk programma op lage temperatuur.
Wol:
Een wollen dekbed kan wel gereinigd worden, maar we adviseren dit te laten doen door een stomerij die hiermee ervaring heeft. Het belangrijkste punten zijn dat het dekbed ruimte heeft in de wasmachine en goed gedroogd wordt. Zeker de grotere maten zoals 200 cm en 240 cm breed passen doorgaans niet in een normale wasmachine. Een stomerij heeft een speciaal programma voor natuurlijke vezels zoals wol en dons.

Kussens:
De kussens die wasbaar zijn kunnen tot 40
C gewassen worden. Het kussen blijft het mooist als u hem de eerste keer koud wast met gesloten rits waar u voor de zekerheid een veiligheidsspeld doorheen haalt zodat de rits niet per ongeluk geopend kan worden. Daarna kunt u hem gewoon tot 40C wassen met een klein beetje wasmiddel op een textielvriendelijk programma. Een wasverzachter is niet nodig, maar een klein beetje kan geen kwaad. Het kussen mag gecentrifugeerd worden. Drogen in de droogtrommel kn wel, maar In tegenstelling tot veel advies van derden wordt drogen in de droogtrommel niet door ons geadviseerd omdat de vezel hierdoor kan beschadigen. Als het kussen te snel wordt gedroogd, worden de vezels warm en breekbaar. Indien u het kussen toch in een droogtrommel wilt drogen, gebruik dan een textielvriendelijk programma op lage temperatuur. De synthetische vezel zal in de droogtrommel gaan kroezen en aan volume afnemen. De katoenen tijk zal in de droogtrommel mogelijk gaan krimpen.

------------------------------   top   ------------------------------

 

GARANTIE:

Matrassen:
Xlaap BV geeft op al haar matrassen 5 jaar garantie op fabricagefouten. Zoals gebruikelijk bij gebruiksvoorwerpen die aan slijtage onderhevig zijn, is het een aflopende garantie die ieder jaar met 20% daalt. Zo wordt in het eerste jaar 100% vergoed, in het tweede jaar 80% enzovoort.
Maatgeving
Matrassen bestaan uit zacht materiaal. Transport, opslag en gebruik kunnen afwijkingen in maat veroorzaken. Afwijkingen in lengte en breedte van n ca. 2% van de nominale maat vallen binnen de tolerantie.
Afdekmateriaal
Dikke vullingen van scheerwol, ClimaWatt of gelijkwaardig afdekmateriaal kunnen door gebruik iets inzakken en verliezen aan volume. Dit is volkomen natuurlijk en geen reden tot klachten.
Stevigheid van het matras
Elke matras past zich door gebruik aan het lichaam aan en wordt iets zachter. Dit hangt af van de uitvoering van het matras en de wijze van gebruik en kan zelfs tot 20% van de oorspronkelijke stramheid bedragen. Dit vormt geen reden tot klacht.
Geur

Matrassen hebben in eerste instantie soms een eigen geur, bijv. van scheerwol, katoen, schuimrubber of PU-schuim. Deze geur is onschadelijk en verdwijnt tijdens de eerste weken door het matras te luchten.
Handgrepen
De handgrepen aan een matras zijn bedoeld om het matras te keren en niet om het matras te dragen.
Matrasdrager of bodem
Een slechte of versleten bodem benvloedt het comfort en de levensduur van het matras. Het is van belang dat u zich bij aanschaf van een matras ook over een passende bodem laat voorlichten. In eerste instantie is het het matras die uw slaapcomfort bepaald. De verhouding ligt op 70% van het matras en 30% voor de bodem.
Uitgesloten
Garantie geldt alleen voor schade of gebreken die ontstaan zijn door materiaal- of fabricagefouten. Schade door oneigenlijk gebruik, het inzakken van afdekmateriaal, afname van de oorspronkelijke stramheid van het interieur tot 20%, evenals een normale slijtage vallen niet onder de garantie. Indien het product zichtbaar beschadigd of bevuild is door bijvoorbeeld lichaamsvocht in verband met hygine, vervallen alle garantieaanspraken.

Bodems:
Op alle lattenbodems die Xlaap BV aanbiedt geven we 5 jaar garantie op fabricagefouten. Zoals gebruikelijk bij gebruiksvoorwerpen die aan slijtage onderhevig zijn, is het een aflopende garantie die ieder jaar met 20% daalt. Zo wordt in het eerste jaar 100% vergoed, in het tweede jaar 80% enzovoort.

Boxsprings:
Op alle lattenbodems die Xlaap BV aanbiedt geven we 10 jaar garantie op fabricagefouten. Zoals gebruikelijk bij gebruiksvoorwerpen die aan slijtage onderhevig zijn, is het een aflopende garantie die ieder jaar met 20% daalt. Zo wordt in het eerste jaar 100% vergoed, in het tweede jaar 80% enzovoort.

Dekbedden:
Xlaap BV geeft op al haar dekbedden 3 jaar garantie op fabricagefouten. Zoals gebruikelijk bij gebruiksvoorwerpen die aan slijtage onderhevig zijn, is het een aflopende garantie die ieder jaar met 20% daalt. Zo wordt in het eerste jaar 100% vergoed, in het tweede jaar 80% enzovoort.
Uitgesloten
Garantie geldt alleen voor schade of gebreken die ontstaan zijn door materiaal- of fabricagefouten. Schade door oneigenlijk gebruik, het inzakken van materiaal, afname van de oorspronkelijke stramheid tot 20%, evenals een normale slijtage vallen niet onder de garantie. Indien het product zichtbaar beschadigd of bevuild is door bijvoorbeeld lichaamsvocht in verband met hygine, vervallen alle garantieaanspraken.

Kussens:
Xlaap BV geeft op al haar kussens 1 jaar garantie op fabricagefouten. Zoals gebruikelijk bij gebruiksvoorwerpen die aan slijtage onderhevig zijn, is het een aflopende garantie die ieder jaar met 20% daalt. Zo wordt in het eerste jaar 100% vergoed, in het tweede jaar 80% enzovoort.
Uitgesloten
Garantie geldt alleen voor schade of gebreken die ontstaan zijn door materiaal- of fabricagefouten. Schade door oneigenlijk gebruik, het inzakken van materiaal, afname van de oorspronkelijke stramheid tot 20%, evenals een normale slijtage vallen niet onder de garantie. Indien het product zichtbaar beschadigd of bevuild is door bijvoorbeeld lichaamsvocht in verband met hygine, vervallen alle garantieaanspraken.

------------------------------   top   ------------------------------

Xlaap BV. Showroom en magazijn: Kryptonstraat 20, 6718 WR, Ede,
T +31(0)318 66 88 90, E info@xlaap.nl.
Postadres: Sprengenberg 3, 6718 DD, Ede, Nederland.
Copyright 2016 Xlaap BV. All rights reserved.